Projede yer alan ülkelerde kültürel çalışmaların dijitalleştirilerek, Europeana (Avrupa Dijital Kütüphanesi) aracılığıyla dünya ile paylaşımını amaçlayan AccessIT Projesi (Bilgi Teknolojilerinin Değişen Yetenekleri Aracılığıyla Kültürel Dolaşımın Hızlandırılması), AB 7. Çerçeve Programına kültür alanında Türkiye’den kabul edilen 2 projeden birisidir. 2009 Mayıs - 2011 Nisan arası dönemi kapsayan bu Proje dijital teknolojiler konusunda kütüphane, arşiv ve müze gibi kültürel miras kuruluşlarında çalışanlar için uygulamalı eğitim ve beceri kursları düzenleyecektir. Böylece, onlar, bu yeni teknolojiler sayesinde kullanıcıları için yeni hizmetler geliştirme olanağını yaratacaklardır. Bu kuruluşlar sahip oldukları içeriği Avrupa ve Dünya vatandaşları ile paylaşma gereksinimi duymaktadırlar. Bunu gerçekleştirmenin başlıca yollarından birisi Europeana (Avrupa Dijital Kütüphanesi) gibi oluşumların parçası olmaktır. Avrupa’nın geniş bir alana yayılan kültürel kuruluşları, sahip oldukları çalışmaları Europeana aracılığıyla son kullanıcıya yüksek kalitede ve kendi dillerinde seçme ve görme olanağı sağlayabilmektedir.
AccessIT Projesi kapsamında, Yunanistan’da eğiticilerin eğitimi, Polonya’ya eğitim gezisi, 400 kütüphaneci, arşivci ve müze çalışanına Hacettepe Üniversitesi sertifikalı çevrimiçi uzaktan eğitim verilmesi, bir örnek dijital kütüphane kurulması ve elli bin kültürel çalışma bibliyografik kaydının Europeana standartlarında Europeana-Avrupa Dijital Kütüphanesi aracılığıyla Avrupa ve Dünya ile paylaşılması etkinlikleri yer almaktadır.
EuropeanaLocal adlı tüm Avrupa ülkelerini kapsayan projeye bir anlamda Türkiye’nin de girmesini sağlayan AccessIT Projesi İngiltere, Türkiye, Polonya, Sırbistan ve Yunanistan ortaklığında yürütülen bir projedir. EuropeanaLocal Projesinde de çalışan ve AccessIT Projesi Yönetim Kurulu Üyeleri Mary Rowlatt ve Adam Dudczak’ın da katılacağı ve Proje etkinlikleri ile ilgili tanıtıcı sunumların yapılacağı AccessIT Projesi Türkiye Tanıtım Toplantısı 25 Ekim Pazartesi günü saat 9.00’da Ankara-Milli Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir. Hacettepe Üniversitesi-Milli Kütüphane Başkanlığı işbirliği ile yapılacak toplantı, ülkemiz için giderek önem kazanan ve birtakım belirsizliklerin olduğu dijitalleştirme politika ve çabalarının da tartışılacağı bir ortam yaratacaktır.
Alıntı: Prof. Dr. Bülent Yılmaz